Controversieel voorstel van DC-fooi gaat vóór kiezers - alweer

08 Nov 2022

Controversieel voorstel van DC-fooi gaat vóór kiezers - alweer

WASHINGTON (AP) — Een controversieel voorstel om de loonstructuur voor servers en andere werknemers in de bars en restaurants in Washington te wijzigen, ligt dinsdag voor de kiezers, vier jaar na goedkeuring van een identieke stemmingskwestie die later werd vernietigd door de DC Council.< /p>

Initiatief 82 zou een einde maken aan het zogenaamde systeem van fooien, waarbij restauranteigenaren bepaalde personeelsleden ruim onder het minimumuurloon van $ 16,10 betalen in de veronderstelling dat het verschil zou worden gecompenseerd door fooien van klanten.

Momenteel betalen restaurantmanagers sommige stafmedewerkers een salaris van slechts $ 5,35 per uur. Als de fooien van de werknemers voor de nacht dat inkomen niet tot het minimum verhogen, maken de werkgevers het verschil.

Het voorstel zou het tweeledige systeem geleidelijk afschaffen, waardoor werkgevers tegen 2027 aan elk personeelslid het minimum van $ 16,10 moeten betalen.

De kwestie leidde in 2018 tot felle debatten in de horeca en de heropleving heeft dit jaar hetzelfde gedaan, met campagneborden voor en tegen naast die voor burgemeesters- of gemeenteraadskandidaten.

De raad en burgemeester Muriel Bowser kregen veel kritiek omdat ze het initiatief van 2018 hadden teruggedraaid, en verschillende raadsleden die hebben gestemd om het vorige initiatief teniet te doen, hebben publiekelijk verklaard dat ze dit niet nog een keer zouden doen als het nieuwe initiatief slaagt.

Voorstanders beweren dat de wijziging bescherming en gelijke voet voor alle werknemers zal bieden, terwijl tegenstanders - inclusief de plaatselijke restaurantvereniging - waarschuwen dat de extra kosten de kosten zullen opdrijven, kleinere onafhankelijke restaurants zullen dwingen te sluiten en leiden tot extra kosten die zouden stijgen weg klanten en ontmoedig high-end fooien.

De dynamiek is complexer dan alleen arbeid versus management; het debat heeft het personeel van restaurants en bars verdeeld. Veel obers en barmannen zijn er tegen omdat ze momenteel ruim boven het minimum aan fooien verdienen en vrezen dat die fooien zouden afnemen als er extra servicekosten worden gerekend.

Geoff Tracy, een prominente lokale chef-kok met twee restaurants in D.C., is tegen de maatregel, maar hij stopt niet met voorspellen dat het zal leiden tot ontslagen of restaurantsluitingen. Hij beschreef het eerder als een illusie van verandering zonder echt veel te bereiken.

Verhaal gaat verder

Tracy zei dat servers en barmannen in zijn restaurants minder dan $ 6 per uur verdienen, maar na tips zijn de servers gemiddeld $ 36 per uur en de barmannen meer dan $ 40. Hij voorspelde dat het toevoegen van nog eens $ 10 per uur aan hun basissalaris eenvoudigweg nieuwe servicekosten zou afdwingen, fooi zou verminderen en uiteindelijk zou iedereen ongeveer hetzelfde bedrag of minder verdienen.

"Ik ben niet echt een grote fan van het verhogen van de prijzen van mijn klantenbestand," zei Tracy. "Echt de enige begunstigde zal het District of Columbia zijn, dat 6% belasting gaat heffen op al deze nieuwe servicekosten."

Ryan O'Leary, een van de leiders van de pro-Initiative 82-campagne en een voormalige getipte server, zei dat het initiatief bedoeld was om enkele van de meest kwetsbare leden van de horeca te beschermen. O'Leary zei dat de sterkste interne oppositie afkomstig is van "echt gevestigde barmannen die aan de top van de pikorde staan."

___

Lees meer over de problemen en factoren die een rol spelen tijdens de midterms op https://apnews.com/hub/explaining-the-elections. En volg de AP-verslaggeving over de verkiezingen van 2022 op https://apnews.com/hub/2022-midterm-elections.