Stappenplan bij het installeren van mini inbouwspots

23 Feb 2023

Stappenplan bij het installeren van mini inbouwspots

Inbouwspots zijn een populaire keuze voor verlichting in huizen en andere gebouwen. Ze worden vaak gebruikt om een ​​moderne en strakke uitstraling te geven aan elke kamer, en kunnen ook worden gebruikt om specifieke gebieden te verlichten, zoals een kunstwerk of een boekenplank. Inbouwspots zijn verkrijgbaar in verschillende maten, stijlen en kleuren, waardoor ze geschikt zijn voor elke toepassing en esthetische voorkeur. In dit artikel zullen we bespreken hoe je inbouwspots kunt installeren en we geven ook enkele tips waar je rekening mee moet houden bij het installeren van mini inbouwspots en de effecten die je hiermee kunt bereiken.

Stap 1: Kies de juiste locatie

Voordat je begint met het installeren van inbouwspots, is het belangrijk om de juiste locatie te kiezen. Als je bijvoorbeeld inbouwspots in de keuken wilt installeren, wil je misschien meer licht boven het aanrechtblad en minder licht boven de eettafel. In het algemeen is het zo dat de keuken en de badkamer de plaatsen in de woning zijn die het meeste licht vergen. Men spreekt hier van zo’n 500 lux. Om zoveel lux te behalen moet u ook rekening houden met de lichtsterkte (dit wordt lumen output genoemd). Een eenvoudige formule om uw lux te bepalen is door het aantal m2 te vermenigvuldigen met het aantal lumen.

Stap 2: Bepaal de juiste afstand tussen de inbouwspots

De afstand tussen de inbouwspots is belangrijk omdat het de lichtverspreiding bepaalt en bepaalt hoeveel spots je nodig hebt. Als je bijvoorbeeld inbouwspots in de woonkamer wilt installeren, kun je overwegen om ze om de 1,5 meter te plaatsen voor optimale verlichting. Hou ook rekening met de lichtbundel van de inbouwspot. Hoe smaller deze is, hoe dichter u de spots bij elkaar moet plaatsen.

Stap 3: Koop de juiste inbouwspot

Er zijn verschillende soorten inbouwspots beschikbaar, waaronder ook mini spotjes. Mini spotjes zijn kleinere inbouwspots die minder ruimte in beslag nemen en ideaal zijn voor kleine ruimtes of specifieke accentverlichting. Voor accentverlichting kan het nuttig zijn om richtbare inbouwspots te kopen zodat u de objecten optimaal kunt belichten. Zorg ervoor dat je inbouwspots koopt die geschikt zijn voor de locatie waar je ze wilt installeren. Er zijn bijvoorbeeld speciale inbouwspots voor badkamers, die bestand zijn tegen vocht. Let hierbij op de IP graad. Dit bestaat uit 2 cijfers. Het 2de cijfer staat voor de mate van waterbestendigheid. Een IP44 of IP65 graad is op de meeste plaatsen ruim voldoende in de badkamer.

Stap 4: Boor de juiste zaagmaat en hou rekening met de inbouwdiepte

Zorg ervoor dat het gat dat u maakt de juiste diameter heeft voor de inbouwspot. Als je twijfelt over de juiste grootte, raadpleeg dan verkoper van de inbouwspot. Let ook op mogelijke obstakels zoals bedrading of leidingen achter het plafond en hou rekening met de inbouwhoogte. Er zijn tegenwoordig veel inbouwspots op de markt met een beperkte inbouwdiepte.

Stap 5: Installeer de inbouwspot

Installeer de inbouwspot in het geboorde gat. Gebruik de klemveren of bladveren om de inbouwspot stevig vast te zetten in het plafond. Sluit de bedrading van de inbouwspot aan op de voedingskabel in het plafond.

Stap 6: Test de inbouwspot

Nadat je de inbouwspot hebt aangesloten, test je hem om te controleren of deze correct werkt. Schakel de stroom aan en controleer of de inbouwspot brandt en of er geen problemen zijn met de bedrading of aansluiting.

Tips voor het installeren van mini spotjes

Mini spotjes zijn een populaire keuze voor inbouwverlichting vanwege hun kleine formaat en veelzijdigheid. Hier zijn enkele tips voor het installeren van mini spotjes:

  1. Kies het juiste aantal mini spotjes: Mini spotjes zijn klein, maar dat betekent niet dat je er veel van nodig hebt. Bekijk welk effect u wilt bekomen en hou ook rekening met de lux waarde per ruimte (zie hierboven).
  2. Hou rekening met de kleurtemperatuur: Mini spotjes zijn verkrijgbaar in verschillende kleurtemperaturen, van warm wit (2700 tot 3000 Kelvin) tot koel wit (6000 tot 6500 Kelvin). Hou rekening met de bestemming van de kamer en de gewenste sfeer die u wilt bekomen om de juiste kleurtemperatuur te kiezen.
  3. Zorg voor voldoende afstand tussen de mini spotjes: Net als bij grotere inbouwspots is de afstand tussen mini spotjes belangrijk om de lichtverspreiding en de benodigde hoeveelheid spots te bepalen.
  4. Maak de correcte opening en hou rekening met de inbouwdiepte.Omdat mini spotjes kleiner zijn, bestaat het gevaar om de verkeerde maat gat te boren. Overweeg ook om een ​​boor te gebruiken met een diepteaanslag om te voorkomen dat je te diep boort. Hou rekening met de beschikbare ruimte boven het plafond. Mini inbouwspots hebben vaak een kleine inbouwdiepte maar hebben vaak ook extra ruimte nodig om de trafo te plaatsen.
  5. Probeer eventueel dimbare mini spotjes: Als je de mogelijkheid wilt hebben om de helderheid van de mini spotjes aan te passen, overweeg dan om dimbare mini spotjes te kiezen. Dit kan handig zijn voor het creëren van verschillende sferen in een kamer of om de verlichting aan te passen aan verschillende activiteiten. Tegenwoordig heb je zelf dimbare inbouwspotjes “dim to warm”. Hierbij wordt de kleurtemperatuur bij het dimmen ook verlaagd van bijvoorbeeld van 2700 (warm wit) tot 2200 Kelvin (heel warm wit). Dit geeft een heel sfeervol effect.