Tijd voor een nieuw uitzicht? Dit zijn de raamtrends!

06 Jul 2023

Tijd voor een nieuw uitzicht? Dit zijn de raamtrends!

Nu is het echt zo ver: je ramen zijn aan vernieuwing toe. Misschien ben je er na heel veel jaren trouwe dienst echt wel wat op uitgekeken. Of misschien doen de stijgende energieprijzen je zoeken naar energiezuinige beglazing. Of misschien verbouw je de woning en ga je voor een volledig nieuwe stijl? Allemaal heel goede redenen om voor nieuwe ramen te gaan. Alleen… er is zoveel keuze! Wat zijn de huidige trends en is het een goed idee die trends te volgen? 

Hoe slanker, hoe beter

En nee, dan hebben we het niet over je lichaamsbouw. Wel over je raamprofielen. De trend is al heel wat jaren in opmars, maar nu kan je er helemaal niet meer omheen: raamprofielen worden steeds slanker - tot zelf onzichtbaar. Aluminium raamprofielen zijn hier uitermate geschikt voor. Vooral in moderne nieuwbouw zien we deze look, vaak in een kleur als anthraciet. Het geeft de woning een stoere uitstraling en zorgt voor optimale lichtinval. 

En ja, ook onzichtbaar kan dus. Alleen moet je daarvoor wel wat breekwerk uitvoeren - of een nieuwbouw zetten. In dit geval zitten de raamprofielen volledig tussen de gevelsteen en de binnenafwerking - en kan je niet meteen het profiel - dat er dus wel degelijk is - zien. 

Mensen die (ver)bouwen in de landelijke stijl houden het toch vaak nog op houten ramen of aluminium ramen in een lichtere kleur. Toch kan de clash tussen een klassieke woning en moderne, slanke raamprofielen net voor een spannend geheel zorgen. 

Kleur bekennen

Hout, zwart en wit blijven de boventoon voeren voor raamprofielen. Toch zien we dat kleur stilaan zijn plaats begint in te nemen. Mensen willen graag hun persoonlijke stempel drukken op de woning en doen dat steeds vaker door voor ramen in een opvallende kleur te kiezen - vaak passend bij bijvoorbeeld de voordeur. 

Ben je ook wel fan van een streepje kleur in je gevel? Aluminium ramen kunnen meestal in elke denkbare kleur gespoten worden, maar het resultaat is wel definitief. Bang dat je ooit aan het twijfelen slaat en een ander kleurtje wil? Dan is hout een veiligere optie. Dat kan je zo vaak en zo gek als je wil herschilderen. 

Minimalistisch

Deze trend is typisch voor moderne nieuwbouw, maar wie verrassend uit de hoek wil komen, kan zeker ook de minimalistische trend doorzetten in een klassiek interieur. Minimalisme is de stijl waarbij je zo eenvoudig mogelijk werkt. Aluminium ramen in een donkere tint zijn hier het meest voor geschikt. Minimalisme toont zich vooral in de details: een greeploze voordeur, grote ramen en zo weinig mogelijk versiering aan de raamkaders. Bij minimalistische ramen zijn de prijzen echter niet min. Details wegwerken is vaak kostelijker dan ze behouden. Maar wie fan is van deze stijl, heeft het er echt wel voor over. Bij minimalisme geldt echt ‘less is more’!