Gold Fields beëindigt overnamedeal met Yamana te midden van rivaliserend bod

08 Nov 2022

Gold Fields beëindigt overnamedeal met Yamana te midden van rivaliserend bod

(Bloomberg) -- Gold Fields Ltd. beëindigde zijn overnameovereenkomst met Yamana Gold Inc., en beëindigde zijn bod om de in Toronto gevestigde goudproducent te kopen, enkele dagen nadat er een rivaliserend aanbod was gekomen van twee Canadese mijnwerkers.

Meest gelezen van Bloomberg

Twitter vraagt ​​nu enkele ontslagen werknemers om alsjeblieft terug te komen

Elon Musk vertelt Twitter-volgers om te stemmen voor een Republikeins congres

Elon Musk keert terug op Twitter banenverlies, blauwe cheques in tweede week

Twitter ontslaat meer dan 90% van het Indiase personeel, waardoor er nog maar een dozijn overblijven

Miljarden aan kapitaaloproepen dreigen grote schade aan te richten aan wereldwijde aandelen en obligaties

"Gold Fields is van mening dat de meest gedisciplineerde en voorzichtige manier om de aandeelhouderswaarde van Gold Fields te maximaliseren, is om de overeenkomst te beëindigen", zei het in Johannesburg gevestigde bedrijf dinsdag in een verklaring. "Gold Fields is teleurgesteld over deze uitkomst en blijft van mening dat de transactie een financieel en strategisch superieur bod was voor aandeelhouders van zowel Gold Fields als Yamana."

De beëindiging kwam nadat Yamana eerder dinsdag had gezegd dat het een overeenkomst had getekend met Agnico Eagle Mines Ltd. en Pan American Silver Corp. nadat ze hadden vastgesteld dat hun voorstel voor een overname in contanten en aandelen van $ 4,8 miljard superieur was aan het bod op alle aandelen van Gold. velden. Aandelen Yamana, Agnico en Pan American stegen omhoog.

De strijd om het in Toronto gevestigde Yamana te verwerven in de grootste gouddeal van het jaar onderstreept de druk om de output te verhogen naarmate de kosten stijgen en nieuwe deposito's moeilijker te vinden zijn. In het laatste voorstel heeft Pan American ermee ingestemd om alle aandelen van Yamana te verwerven en zou Agnico Eagle de Canadese activa kopen.

Het resterende bod op Yamana wordt gewaardeerd op $5,02 per aandeel, gebaseerd op de slotkoersen van donderdag voor de Canadese bedrijven.

In de VS genoteerde aandelen van Yamana stegen 6,5% tot $ 5,18 om 11.31 uur in New York, terwijl Agnico 7,6% steeg en Pan American 6% steeg. De Amerikaanse certificaten van Gold Fields stegen met 8,9%.

Yamana zal naar verwachting binnen twee werkdagen een beëindigingsvergoeding van $ 300 miljoen betalen, aldus Gold Fields in zijn verklaring.

Verhaal gaat verder

(Werkt aandelen bij. Een eerdere versie corrigeert de bedrijfsnaam in de eerste alinea.)

Meest gelezen van Bloomberg Businessweek

Kleine bedrijven vinden een maas in de nieuwe belastingwet: Zelle

Het in beslag nemen van een Russisch superjacht is veel ingewikkelder dan u denkt

Op inflatie gerichte kiezers tarten Bidens bod om het onderwerp te veranderen

Zal de nummer 2 bioscoopketen een happy end vinden?

©2022 Bloomberg L.P.