Ontdekking van bronzen beelden herschrijft de Etruskisch-Romeinse geschiedenis van Italië

08 Nov 2022

Ontdekking van bronzen beelden herschrijft de Etruskisch-Romeinse geschiedenis van Italië

ROME (AP) - Italiaanse autoriteiten hebben dinsdag de buitengewone ontdekking aangekondigd van 2000 jaar oude bronzen beelden in een oude Toscaanse thermale bron en zeiden dat de vondst de "geschiedenis zal herschrijven" over de overgang van de Etruskische beschaving naar het Romeinse rijk .

De ontdekking, in de heilige baden van de archeologische opgravingen van San Casciano dei Bagni in de buurt van Siena, is een van de belangrijkste ooit in de Middellandse Zee en zeker de belangrijkste sinds de onderwaterontdekking in 1972 van de beroemde bronzen krijgers van Riace, zei Massimo Osanna, directeur musea van het Ministerie van Cultuur.

Dankzij de modder die hen beschermde, werden de twee dozijn beeldjes en andere bronzen voorwerpen gevonden in een perfecte staat van bewaring, met delicate gelaatstrekken, inscripties en gegolfde tunieken. Naast de cijfers waren 5.000 munten in goud, zilver en brons, zei het ministerie.

Als bewijs van het belang van de vondst, kondigde het ministerie de bouw aan van een nieuw museum in het gebied om de oudheden te huisvesten.

Jacopo Tabolli, die de opgraving coördineerde voor de Universiteit voor Buitenlanders in Siena, zei dat de ontdekking belangrijk was omdat het een nieuw licht werpt op het einde van de Etruskische beschaving en de uitbreiding van het Romeinse Rijk in het huidige Midden-Italië tussen de 2e en 1e eeuw voor Christus

De periode werd gekenmerkt door oorlogen en conflicten in de huidige regio's Toscane, Umbrië en Lazio, en toch tonen de bronzen beelden het bewijs dat Etruskische en Romeinse families samen baden tot goden in het heilige heiligdom van de thermale bronnen. De beelden, waaronder afbeeldingen van Apollo en Igea, de oude Griekse god en godin van de gezondheid, dragen zowel Etruskische als Latijnse inscripties.

"Terwijl er sociale en burgeroorlogen werden uitgevochten buiten het heiligdom ... binnen het heiligdom baden de grote elite Etruskische en Romeinse families samen in een context van vrede omringd door conflicten," zei Tabolli. "Deze mogelijkheid om de relatie en dialectiek tussen de Etrusken en de Romeinen te herschrijven is een uitzonderlijke kans."

Verhaal gaat verder

Sommige van de twee dozijn bronzen beelden zijn hele mensachtige figuren van goden, terwijl andere van individuele lichaamsdelen en organen zijn die zouden zijn aangeboden als votiefoffers aan de goden voor interventie voor medische behandelingen via het thermale water, de ministerie zei in een verklaring.

"Dit is bijna een röntgenfoto van de menselijke binnenkant van de longen naar de darmen", zei Osanna, gebarend naar een long in het restauratielaboratorium waar de bronzen beelden worden behandeld. "Er zijn oren en andere anatomische delen zoals handen. Dus al deze dingen die geneeskrachtige wateren en de tussenkomst van de goden hadden kunnen redden."

De vondst vertegenwoordigt de grootste hoeveelheid bronzen beelden uit deze tijd in Italië, ook opmerkelijk omdat de meeste overgebleven antiquiteiten uit die periode voornamelijk in terracotta zijn, aldus het ministerie.

"Het is een ontdekking die de geschiedenis zal herschrijven", zei Tabolli in een verklaring.

De ontdekking komt 50 jaar nadat de bronzen krijgers van Riace werden gevonden door een recreatieve duiker in de wateren van Zuid-Calabrië en een van de meest spectaculaire archeologische vondsten van Italië werden. De bronzen beelden uit de 5e eeuw, die momenteel te zien zijn in het nationale archeologische museum in Reggio Calabria, tonen twee naakte levensgrote en levensechte Griekse krijgers, met gerimpelde spieren en ingewikkelde, gekrulde baarden.